Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Sterilizasyon

Sterilizasyon

Sterilizasyon nedir?
Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonucunda sporsuz bakteriler, virüsler, mantarlar gibi tüm mikroorganizmalar ortadan kaldırılır. Sterilizasyon ya yapılmıştır ya da yapılmamıştır. Amaç ortamdan tüm mikroorganizmaların kaldırılmasıdır.

Steril nedir?
Sterilizasyon işlemi uygulanan maddeler ve aletler için steril kelimesi kullanılır.

Sterilizasyon neden çok önemlidir?
Diş hekimi tükürükle ve kanla yani iki önemli vücut sıvısı ile temas halinde çalışmaktadır. Bu vücut sıvılarından bulaşma riski olan hastalıkların başında Hepatit B ve C ve AIDS gibi hastalıklar geliyor. Sterilizasyon kurallarına çok dikkat ederek çapraz enfeksiyon dediğimiz hekimden hastalara, hastadan hekime, hekimden yardımcı personele hastalık bulaştırma riskini engellemeliyiz.

 
Sterilizasyon
Hijyen asla ödün verilmemesi ve titizlikle üzerinde durulması gereken bir konudur. Hastaların ve çalışan personelin  sağlığı önemli olmalıdır. Hastalarda kullanılan tüm aletler, otoklavda steril edilmeli ve  kapalı paketlere konulmalıdır.  Alet paketleri hastaların önünde ilk defa açılarak kullanılmadır. Çapraz enfeksiyonu önlemek için kullanılan eldiven,  bardaklar, önlük, aspiratör ucu, dental kamera kılıfları, reflektör tutamaç kılıfları, enjektör ve kanal tedavisi sırasında kullanılan irrigasyon şırıngaları, hava-su spreyi ucu tek kullanımlık olmalıdır. Kullanıldıktan sonra tıbbi atık olarak atılmalıdırlar.

•  Kullanılan bütün el aletleri, frezler, kanal aletleri ve cerrahi malzemeleri öncelikle kısa sürede bakterilere, mantarlara, HIV ve Hepatit virüslerine karsı dezenfeksiyon sağlayan dezenfektanlı suya atılmalıdır.
•  Suyla yıkandıktan sonra ayrı bir dezenfektanlı su içeren ultrasonik bir aletin içinde 15 dakika kadar yüksek titreşimli bir uygulamadan geçmelidir.
•  Tek tek paketlenerek otoklavda steril edilmelidir.
•  Mümkün olan her yerde, her hastada değişen tek kullanımlık ürünler kullanmalıdır.
•  Elle tutulan her bölge her hastada değişecek şekilde sarılmalıdır.
•  Her hastadan sonra tüm çalışma alanı kısa sürede etkili güçlü bakterisid ve antiviral ajanlar ile silinmelidir.

Hepatit B Virüsü :

Hepatit B Virüsü   Hepatit B Virüsü