Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Estetik Dişhekimliği

Estetik Dişhekimliği

Estetik; Doğa ya da sanat ayrımı yapmaksızın doğrudan güzele yönelmedir. Sanat felsefesi, sadece insan eserindeki güzellikle ilgilendiği için estetiğe göre sınırlı bir bilgidir. Estetik, güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma çabasıdır. Bu kavramı kullanan Baumgarten (1714-1762) estetiği, “duyumsal bilginin doğruluğunun bilimi” olarak tanımlamıştır.

Estetiğin Temel Kavramları; Güzellik;
Nesnelerin haz veren nitelikleridir.
Haz Duygusu;
Hoşlanma, olumlu heyecandır.
Estetik özne;
Güzelliği algılayan kişidir.
Estetik tavır;
Bir varlığa, çıkar gözetmeyen beğeni ile yönelmedir.

Sanat;
Estetik nesneler yaratma uğraşıdır. Sanatsal diş hekimliğinin de en önemli hedefi, insan yüz estetiğinin, önemli bir öğesi olan, güzel dişler ve gülüşler yaratmaktır.Estetik olgusu; kişilere,  toplumlara, tarihin değişik dönemlerine ve bunun gibi sosyoekonomik birçok faktörlere göre önemli farklılıklar göstermektedir. 

 Onlar çok güzel ve estetik dişlere sahip olduklarından eminler !!  
   

Sizce hangisi daha estetik  ?

Diş eti Estetiği Nedir?:
Bazı kişilerde diş etleri gülme hattının çok altındadır bu nedenle en küçük bir gülümsemede bile diş etleri görülür(Gummy Smile).Yapılacak basit bir diş eti operasyonu ile bu diş eti daha yukarı alınarak çok daha estetik bir gülüş elde edilebilir. Kurallar uygun bir şekilde ve bir uzman tarafından gerçekleştirildiğinde dişlere ve diş etlerine hiç zarar vermeyen bir işlemdir.

   

 

Diş eti estetiği uygulanmış hastalar 

Dişlerim çok aralıklı nasıl düzeltilebilir?

Eğer ortodontik tedavi düşünmüyorsanız, aralıklı dişler porselen lamina restorasyonu ile estetik bir hale getirilebilir bu işlem için dişlerin tümünün kesilmesine gerek yoktur. Dişlerin iç kısımlarına hiç dokunulmadan porselen lamina kuron yapılabilir.

Tedaviden önce

Porselen lamina ile restorasyondan sonra

Diş Beyazlatma(Bleaching)

Estetik dişhekimliği sağlıklı ve beyaz dişlere ulaşmak için pek çok imkan sunmaktadır. Diş beyazlatma da bunlardan biridir.

Dişlerin koyu renkli olmasının çeşitli nedenleri vardır:
» Aşırı tüketilen kahve, çay, kolalı içecekler,
» Sigara, puro benzeri tütünlü maddelerin kullanılması,
» Yaş ilerlemesine bağlı,
» Eski dolgu ve kanal tedavisi yapılmış dişler,
» Tetrasiklin gibi antibiyotiklerin dişlerin büyüme gelişimi sırasında alınması,
» İçme sularında 1- 2 ppm den yüksek miktarda F bulunması sonucu fazla florid alınımı,
» Bazı hastalıklar (eritroblastosis fetalis, amelogenezis imperfekta, dentinogenezis imperfecta, porfiria vb.),
» Herhangi bir darbe, çürük veya uzun yıllar diş sıkmaya bağlı olarak diş sinirinin canlılığını yitirmesi, en önemli nedenler olarak sayılabilir.

Diş beyazlatma işlemi klinik ortamında veya evde sizin uygulayacağınız biçimde olmak üzere iki ayrı şekilde yapılabilir.

Evde Uygulanan Beyazlatma (Home Bleaching)
Home bleaching, kişiye özel hazırlanan şeffaf plakların içine çeşitli yoğunlukta karbamid peroksit esaslı beyazlatma ajanları konularak yapılan beyazlatma işlemidir.
 

İlk ziyaretinizde, renk saptanır, ölçünüz alınarak dişlerinize özel bir plak hazırlanır. İkinci ziyaretinizde, hazırlanan plak ve beyazlatıcı ajan içeren tüpler size verilir, işlemi nasıl gerçekleştireceğiniz açıklanır.

Hekiminizin önerileri doğrultusunda plağın, genellikle geceleri ve günde 5- 8 saat süre hastanın ağzında kalması istenir.

Bir hafta ile 10 gün arasında işlem tamamlanır. Kullanım esnasında olabildiğince renklendirici ajanlardan (çay, kahve, sigara, şarap, tıbbi gargaralar vb) uzak durulmalıdır.

Klinikte Uygulanan Beyazlatma (Office Bleaching)
Klinik ortamında kullanılan bu yöntem ise; genellikle 40- 50 dakika kadar süren seanslarda daha yüksek dozlu bir beyazlatıcı ajanın üzerine, beyazlatmayı hızlandırıcı özel bir ışının uygulanması şeklindedir. Klinikte gerçekleştirilen beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatıcı ajanların peroksit oranları daha yüksektir.

Kuron içi Beyazlatma(İnternal Bleaching)
Özellikle ön bölgelerdeki diş renkleşmeleri, birçok hasta için önemli estetik problemler oluşturmaktadır. Kök kanal tedavisi yapılmış dişlerde oluşan renkleşmeler, pulpal doku artıklarının tam temizlenememesinden, kanal dolgu maddelerinin içeriklerinden kaynaklanır. E
stetiğin geri kazandırılmasında için uygulanan kuron içi beyazlatma yönteminde pulpa odası içine, sodyum perborat su veya hidrojen peroksitle karıştırılarak uygulanır ve pulpa odasında kalır.
 

Kuron içi beyazlatma yapılan orta keser diş

Diş beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Yapılan araştırmalara göre, diş hekiminizin belirteceği hususlara uyulduğu taktirde, diş beyazlatma kesinlikle güvenli bir uygulamadır. Dişlere ve dişetine hiçbir zararı yoktur.

Dişler herkeste aynı mı beyazlar?
Bazı dişler birkaç günde fark edilir derecede beyazlaşsa da bazılarının fark edilmesi daha uzun sürer. Sarı dişler gri dişlerden daha hızlı beyazlaşır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan lekelerin temizlenmesi daha zordur. Sonuçlar garanti edilemez.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olabilir. Bu normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyet 24- 48 saat içinde geçmezse diş hekiminize başvurmanızı tavsiye ederiz. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı fluorür ve size önereceği diş macunu bu diş hassasiyetini azaltacaktır.

 

KURON- KÖPRÜ PROTEZ

Daha önce çektirdiğim dişin yerine, yeni bir diş yapılmayacak olursa sakıncalı olur mu?

Çekilmiş bir dişin yerine mutlaka bir köprü veya bir implant yapılmalıdır.

Aksi takdirde boşluğun karşısındaki diş aşağıya doğru uzarken, boşluğun her iki yanındaki diler boşluğa doğru zamanla yer değiştirir.

Bunun sonucunda dişlerin dengeleri ve karşılıklı ilişkileri kalıcı olarak bozulabilir.

Bu nedenle kaybedilen dişin yeri hiçbir zaman boş bırakılmamalıdır.  

 

Kuron – Köprü protezi nedir?

 Kuron; çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir. Köprü ise bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir.

Üst iki orta kesici dişin porselen laminate yapımı için hazırlanmış hali

Üst iki orta kesici dişin porselen laminate yapımı için hazırlanmış hali

Porselen laminateler yapıştırıldıktan sonraki görünüm

Üst iki orta kesici dişin porselen laminate yapımı için hazırlanmış hali

Porselen laminateler yapıştırıldıktan
sonraki görünüm 

   

Sol üst orta kesici dişte kırık dolgu maddesiyle restore edilmiş yetersiz estetik

Ön orta kesici iki dişe porselen laminateler yapıştırıldıktan sonraki görünüm

Sol üst orta kesici dişte kırık dolgu maddesiyle
restore edilmiş yetersiz estetik

Ön orta kesici iki dişe porselen laminateler yapıştırıldıktan sonraki görünüm

Kuron ve köprüler hangi maddelerden yapılır?

Başlıca metal destekli ve metal desteksiz kuron köprüler yapılır.

Metal destekli kuron ve köprüler: Metal destekli kuron ve köprülerde altyapı olarak standart metal "ni-co" veya değerli metal "au" alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve dişeti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir.

 

Metal desteksiz full porselen kuronlar: Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

Full Porselen kuronların, metal destekli kuronlara göre avantajları nelerdir?
1. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.
2. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.
3. Alt yapısında metal olmadığı için kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
4. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
5. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal Desteksiz Zirkonyum Kuron-Köprüler:

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı, daha estetik ve daha dirençlilik gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz.

Zirkon alt yapının ışık geçirgenliği 

Zirkon alt yapının ışık geçirgenliği

 

Zirkon alt yapı

Zirkon alt yapı

Zirkonyum nerelerde kullanılabilir?

Tek diş kuron kaplamalarında, arka ve ön bölge diş eksikliklerinde hazırlanan köprülerde ve
implant üstü estetik kuron- köprü çalışmalarında zirkonyum kullanılabilir.

 

Zirkonyum alerji yapar mı?

Zirkonyum Oksit doku uyumlu bir maddedir alerji yapmaz. Zirkonyum başta kalça eklem protezleri olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde çeşitli amaçlarla kullanılmış ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi görülmemiştir.

Metal Altyapılı Porselen Kaplama (Kuron) Uygulaması

Kaplama yapılacak dişleri küçültülerek hazırlanması Porselen Kaplamalar
(Kuronlar)
Porselen Kaplamaların Yapıştırıldıktan sonraki Görünümü

Metal Altyapılı Porselen Köprü

Eksik dişin her iki yanındaki dişler küçültülür Metal Altyapının prova sırasındaki görünümü Porselen Köprünün
bitmiş hali
Porselen Köprünün
Ağız içi Görüntüsü

Laminate Veneer Kuron

Dişlerin sadece ağız dışından görülebilen dış yüzeylerini restore etmek amacı ile estetik materyallerden yapılan bir çeşit bölümlü kuron protezidir. Estetik amaçla uygulanabilecek restorasyonlar arasında en konservatif olanıdır.

Çoğunlukla dişte yapılacak 0,5 mm. kadar bir aşındırma yeterli olacaktır. Bu sayede dişin ön yüzeyinde oluşacak minimum madde kaybıyla hem üstün bir estetik sağlanmış olacak; hem de dişin diğer yüzeylerinin doğal yapısı ve diş-dişeti ilişkisi korunmuş olacaktır. Günümüzde, estetik ve biyolojik avantajlarından dolayı seramik laminate veneerler tercih edilmektedir.

Porselen Laminant Kuron (Lamina)

Tedavi Öncesi
Dişlerin Görünümü
Porselen Laminant Kuronlar
yapıştırılmadan önce
Laminant Kuronlar yapıştırıldıktan
sonraki Görünüm

 

Dişlerdeki şekil bozukluklarının porselen laminate kuron ile giderilmesi

 

Tedavi öncesi Tedavi sonrası