Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Pedodonti

Pedodonti

Pedodonti nedir?

Doğumdan tüm dişlerin değişiminin tamamladığı 13- 14 yaşlarına kadar çocukların tüm ağız diş sorunları ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Çocuklarda ilk diş muayenesi ne zaman yapılmalıdır?
Çocuğun dişleri sürmeye başladıktan sonra düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimine götürülmelidir. Bu oluşabilecek sorunlar, büyümeden önüne geçilmesine, yapılacak tedavinin daha etkili ve kolay olmasına olanak sağlar. Ayrıca, sorun oluşmadan yapılacak diş hekimi ziyaretleri, çocuğun diş hekimi hakkında olumlu düşünmesine neden olur.

Çocuklarda diş fırçalama ne zaman başlamalıdır?

Bebek 6-8 aylıkken, (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) temizleme işlemi başlamalıdır.

Bebeklerin diş temizliği için özel yeni doğan, 0-2 yaş diş fırçaları kullanılabilir. Bu fırçalara alternatif olarak dişleri temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silmek, temizlemek yerinde olur.

Okul öncesi çocuklarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve çocuğun temizlenmiş dişlerle uykuya dalmasına dikkat etmektir.

Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalarlar.

Pedodonti

Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle her diş fırçalamasından sonra anne-babanın kontrolü gerekmektedir.

Çocuğumun dişlerini çürükten nasıl koruyabilirim?
Günde en az iki kere fluor içeren diş macunu ile dişler fırçalanmalı. 10 yaşından itibaren diş ipi kullanılarak dişlerin ara yüzleri de temizlenmelidir.

Her altı ayda bir düzenli olarak dişhekimi kontrolüne gidilmelidir. Diş hekiminiz profesyonel olarak topikal fluorid ve fissür sealant uygulaması ile dişlerin çürükten korumasına yardım edecektir. 

Fissür Örtücü(Sealant)  nedir?

Fissür Örtücü(Sealant)  nedir?
     Diş üzerindeki fissürler

Dişlerin çiğneyici yüzeyleri girintili çıkıntılıdır. Bu çukurcuk ve tepecikler pit ve fissürler olarak adlandırılır.

Bu bölgeler oldukça dardır ve gıdaların sıkışıp temizlenememesi nedeniyle genellikle çürüklerin ilk başladığı yerlerdir.
Fissür örtücüler, azı dişleri üzerindeki oluklara yerleştirilen şeffaf veya beyaz renkte akışkan dolgu maddeleridir.

Akışkan kıvamda olduklarından dişin çiğneyici yüzündeki bu olukların içine tamamen akarak tutunurlar.

Diş yüzeyinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmaksızın uygulanırlar ve yükseklik oluşturmazlar.

Fissür Örtücü(Sealant)  nedir?
Fissür örtücü uygulanmış diş

Fissür Örtücüler kimlere uygulanır?
Fissür çürükleri (azı dişlerinin öğütücü yüzlerindeki girintilerde oluşan çürükler) çocuklarda ve gençlerde daha kolay oluşur, bu nedenle özellikle daimi dişleri yeni sürmüş çocuklara uygulanmalıdır. Diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadığından ağrısız bir işlemdir ve sadece birkaç dakika sürer.

Hangi dişlere Fissür Örtücü (Sealant) uygulanır?
Çürük riski en yüksek dişler olan 1. ve 2. büyük azı dişlerine genellikle uygulanır. Ama üzerinde girinti ve çıkıntı olan küçük azı dişlerine de sealant uygulamak gerekir. Bu uygulama sadece daimi dişlere değil uzun yıllar ağızda kalan süt dişlerine de uygulanabilir. 

Fissür Örtücüler (sealantlar) çürüğü nasıl önler?
Yiyecek artıkları ve bakteriler diş çiğneme yüzeyindeki girintilere(fissür) yerleşip diş çürüğü oluşturma tehlikesi yaratırlar. Fissür örtücüler akışkan kıvamda oldukları için fissürlerin en derin noktasına kadar ilerleyip, yiyecek artıkları ve bakterilerin bu bölgelere yapışmasını engelleyerek çürüğü önlerler.

Fissür Örtücüler (Sealantlar) ne kadar süre ağızda kalır?
Fissür Örtücülerin diş minesine bağlanma kuvveti, uygulama sırasında ne kadar iyi olursa diş üzerinde kalma ömrü de o kadar uzun olur. Fissür örtücülerin, yıllar sonra bile