Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

İmplantoloji

İmplantoloji

Dental İmplant

İmplant, eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Eksik diş veya dişlerin yerine bir ya da daha çok implant'ın yerleştirilmesi işlemine implantasyon adı verilir.

Dental İmplantlar Hangi Durumlarda Önerilirler?

Tek, kısmi veya total diş eksikliği durumlarında dental implantlar size kalıcı ve konforlu çözümler getirecektir.

Dişsiz alt ve üst çenelerde; aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın protezini rahat kullanamadığı durumlarda protez, yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanabilir.

Çene kemiğinin miktar ve kalitesi yeterli olduğu durumlarda da altı ya da daha fazla sayıda implant ile desteklenen, sadece dişhekimi tarafından geri çıkarılabilen sabit protezler yapılabilir.

Dental İmplant

Dental İmplant

Büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa; hastalara takılıp çıkarılabilen bir protez yerine, yerleştirilecek birkaç implant ile sabit bir köprü yapılabilir.

Dental İmplant Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilerek doğal görünümlü bir dişe sahip olunabilir..

             

    

 Tek diş eksikliğinde implant uygulaması

Tek diş eksikliğinde implant uygulaması

Uzun dişsiz boşluklarda; sabit bir köprü yapıldığında köprü gövdesinin uzun olması sorun yaratacağından, dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile yapılacak olan köprünün desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir 

Dental İmplantların Alternatifleri Nelerdir?

Dental implantların alternatifleri köprü, kısmi hareketli protez ya da tam protezdir. Tek diş eksikliğinde yapılan geleneksel köprü uygulamalarında komşu dişler sağlam olmasına rağmen kesilirler ve hayatınız boyunca köprünüzün birkaç kez yenilenmesi gerekebilir. Kısmi hareketli ya da tam protezlerde çiğneme, konuşma, gülme gibi fonksiyonlar sırasında gevşeme, hareketlilik görülebilir.

Normal fonksiyonlar sırasında doğal dişler çene kemiğimizi uyararak erimesine engel olur ve sürekliliğini sağlar. Dental implantlar ile çene kemiklerinin erimesine engel olunur. 

İmplantı Yerleştirirken Ağrım Olacak Mı?

Dental implantlar, lokal anestezi altında çene kemiğine yerleştirilirler. Bu nedenle operasyon sırasında ağrı duymazsınız. Operasyondan 3- 4 saat sonra anestezinin etkisi geçtiğinde kişiden kişiye değişen hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıları azaltmak için doktorunuz size ağrı kesici tavsiye edecektir.

İmplantların Yerleştirilmesi İçin Uygulanan Tedavi Aşamaları Nelerdir?

İmplant tedavileri iki aşamadan oluşur: Cerrahi aşaması ve üst yapı aşaması. İmplantlar cerrahi ile yerleştirildikten sonra yaklaşık 2 ay beklenir. Bu bekleme süresi implantın çene kemiğiyle biyolojik olarak kaynaşması için gerekli olan süredir.
Bu süre geçtikten sonra çok küçük bir müdahale ile implantı örten dişetine 3- 5 mm çapında bir diş eti iyileşme kapağı yerleştirilir. Dişetinin şekillenmesi için 1- 2 hafta beklenildikten sonra ölçü alınarak  ikinci aşama olan üst yapım aşamasına başlanılır.

Dental  İmplant Uygulamalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?
1. Bazı bedensel rahatsızlıklar nedeniyle implant yapılması sakıncalı olabilir. Bunlar:  Bazı kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşma sorunları, romatizmal hastalıklar, aşırı düşkün olmak, uzun süre bazı kortizon türevi ilaçlar kullananlar ve kontrol altında olmayan diabet hastaları. Ayrıca HIV virüsü taşıyan veya immünsupressive ilaç kullanan bireylerde yara iyileşme kapasitesi zayıf olduğu için implant tedavisi uygulanamaz.
2. Aşırı sigara içilmesi yumuşak doku yara iyileşmesini bozar. Kemiğin ve dişetlerinin kanla beslenmesini olumsuz etkiler. Kemik uygunluğunun azalmasına neden olur. Sigara içen hastalarda implant başarısının daha az olduğu unutulmamalıdır.
3. Ağız hijyeni kötü olan hastalarda diş eti hastalıkları, diş çürükleri tedavi edilip sağlıklı ağız ortamı oluştuğuna inanıldıktan sonra implant yapılmasına karar verilmelidir.
4. Dental implant çene kemiğine yerleştirilmeden önce ilgili bölge panoramik radyografi, CT ya da üç boyutlu görüntüleme teknikleri ile radyolojik olarak değerlendirilerek, implant için en uygun bölge seçilmelidir.

Dental İmplantların Başarı Oranı Nedir?
Hem cerrahi işlemlerde hem de materyallerde sağlanan gelişmeler sonucunda on yıllık başarı kriterleri 95%' lere ulaşmıştır. Ancak dişhekimi tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması ve hastanın implantın temizlik ve bakımını doğru yapıyor olması gerekmektedir.                   

İMPLANT OPERASYONU GEÇİREN HASTALAR İÇİN AMELİYAT SONRASI BAKIM ÖNERİLERİ

1. Operasyon bölgesine yerleştirilen tamponlar bir saat boyunca sıkıca ısırılmalıdır. 1 saatin sonunda kanama devam etmiyorsa atılabilir. Kanama devam ediyorsa, temiz bir tampon yarım saat kadar daha ısırılır.

2. Cerrahi işlem sonrası 2 saat hiçbir şey yiyip içmeyiniz. İlk 24 saat içerisinde sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Yumuşak ve ılık yiyecekler uygundur. Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Hasta diabetikse, doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda düzenli beslenmeye devam etmelidir.

3. Ameliyatı takip eden 4-5 gün sigara içilmemelidir. Yara bölgesini irrite ederek iyileşmeyi tehlikeye atacağından ve ağız içi sıcaklığını arttıracağından cerrahi işlem sonrası sigara içilmemesi gerekir.

4. Operasyon sonrası ilk 4-5 saat içerisinde cerrahi bölgesinden bir miktar sızıntı olabilir. Kanamanın daha uzun süre devam ettiği durumlarda hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

5. Oral cerrahi girişim sonunda ödem görülmektedir. Operasyon bölgesinin üzerine ilk gün aralıklı olarak(20dk uygulayıp 20dk dinlendirerek) uygulanan buz torbası ile bu ödem hafifletilebilir. İlk 72 saatin sonunda ödem giderek azalmaya başlayacaktır.

6. Ameliyat sonrası iyileşme için diş hekiminizin yazdığı reçeteyi uygulayınız. Aspirin veya kanamayı arttıran benzeri (salisilik asit türevi) ilaçlar alınmamalıdır. En şiddetli ağrı lokal anesteziğin etkisinin geçtiği ilk 6 saattir. Ancak ağrınız dayanamayacağınız kadar şiddetli olursa, hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

7. Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalayınız. Doktorunuzun önerdiği gargara ile günde iki kez sabah ve akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra gargara yapınız.

8. Doktorunuzun önerdiği süre sonunda dikişlerinizi aldırınız.