Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Ortodonti ve Çocuk Dişleri ile ilgili Sorular

Ortodonti ve Çocuk Dişleri ile ilgili Sorular

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİ ÇÜRÜK NE YAPMALIYIM?

Süt dişleri fonksiyon ve daimi dişlere rehberlik etmeleri açısından önemlidir. Düşme zamanı gelene kadar ağızda bulunmaları, daimi dişlerin daha sağlıklı biçimde sürmelerine yardımcı olacaktır. Düşme zamanı gelmemiş çürük süt dişleri mutlaka tedavi edilmelidir.

ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜKLERİ ÖNLENEBİLİR Mİ?

Flor bileşikleri dişlerin gelişmekte olduğu dönemde ya da dişler ağızda görüldükten sonra uygulandıklarında dişin yapısına girerek çürüğe karşı daha dayanıklı bir yapı oluşmasını sağlar. Diş çürüğünü önlemek amacıyla kullanılan bir başka yöntem de dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girintilerin dişhekimi tarafından fissür örtücü adı verilen maddelerle kapatılmasıdır.

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİ BİR TÜRLÜ DÜŞMÜYOR NE YAPMALIYIM?

Çocuk dişlerinin zamanından önce veya sonra düşmesi ciddi ortodontik problemlere neden olabilir . Bu nedenle çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Bir diş, zamanı geldiği halde düşmediyse, bir röntgen alınır ve hekim gerekli görürse alttan gelen daimi dişe yol açmak için bu süt dişini çekebilir.

ÇOCUĞUMUN DAİMİ DİŞLERİ BİR TÜRLÜ ÇIKMADI NE YAPMALIYIM?

Bu bazen bir gelişim bozukluğunun belirtisi olabilir bu durumlarda mutlaka hekim bir röntgen çekerek bu durumu değerlendirir. Normalde çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir.

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİ EĞRİ VEYA ARKA ARKAYA ÇIKIYOR NE YAPMALIYIM?

Bu bir ortodontik bozukluğun belirtisi olabilir. Mutlaka çocuğun bir uzman tarafından muayene edilip, sorunun derecesi ve tedavi gereksinimi değerlendirilmelidir. 

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİNDE RENKLEŞMELER VAR NE YAPMALIYIM?

Çocuk dişlerindeki renkleşmeler genellikle dışsal nedenlere dayanır . Özellikle dişlerin ete yakın kısımlarında görülen siyah çizgiler bazı ilaçların etkisiyle oluşabilir. Çok fazla endişelenmey gerek yoktur ama yine de bir diş hekiminin görmesi yararlı olacaktır.

ÇOCUĞUMA ORTODONTİK TEDAVİ GEREKİYOR MU?

Normalde çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Her şey yolunda görülse bile dişlerde sadece şekilsel değil, dizilim sorunları da olabilir . Bu nedenle her çocuğun en az bir kez bir ortodontist tarafından muayene edilmesi yararlı olacaktır. Hele dişlerde çapraşıklık yer değiştirmeler var ise mutlaka bir ortodontist ile görüşülmelidir.

ORTODONTİK TEDAVİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Ortodontik problemler iki nedenle ortaya çıkar. Bunlardan biri iskeletsel bozukluklardır (Örneğin alt çenenin üst çeneye göre önde konumlanması ) bu tür bozukluklar ancak çok küçük yaşlarda düzeltilebilir. Belirli bir yaştan sonra bu bozukluklar ortodontik olarak düzeltilemez. Gelişmekte olan çocuğunuz ortodontik kontrol yaşı, daimi dişlerin sürmeye başladığı 6-7 yaşları olmalıdır. Herhangi bir tedavi yapılmasa da klinik muayene ve röntgen incelemesi ile ileri oluşabilecek daha büyük problemler engellenebilir. İkinci tip problem dişsel bozukluklardır bu tip problemler hayatın her aşamasında tedavi edilebilir ancak en uygun zaman 12 yaş civarıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ BAŞARILI OLUR MU?

Bir uzman ortodontist tarafından yapılan ve hastanın benimseyerek hekimin önerilerini uyguladığı durumlarda; ortodontik tedaviden 98% civarında başarılı sonuç elde edilir.

SÜT DİŞLERİNİN ZAMANINDAN ÖNCE DÜŞMESİNİN BİR ÖNEMİ VAR MI?

Çocuk dişlerinin zamanından önce düşmesi ciddi ortodontik problemlere neden olabilir. Bu nedenle çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir.

Bir süt dişi zamanından önce düşerse; mutlaka bu boşluğa yer tutucu bir aparey yapılmalıdır. Bu sayede arkadaki dişin öne doğru ilerlemesi ve çene içinde bulunan dişlerin süreceği yeri daraltması engellenmiş olur. Aksi halde arkadaki diş öne doğru yer değiştirir ve içerideki dişlerin sürebileceği bir yer kalmaz.

ÇOCUĞUMUN TEDAVİSİ HERHANGİ BİR HEKİM TARAFINDAN YAPILABİLİR Mİ?

Çocuk dişlerinin tedavisi diş hekimleri tarafından yapılabilir. Ancak çocuklarda tedavi çoğunlukla oldukça zor bir işlemdir. Bu nedenle uzman çocuk dişhekimleri(pedodontist) tarafından yapılması çocuğun tedaviye uyumu açısından büyük avantaj taşır.

ÇOCUK DİŞLERİNE KANAL TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?

Düşme zamanı gelmemiş ve ağrı, apse yapan süt dişlerine mutlaka kanal tedavisi yapılmalıdır. Süt dişlerinin vaktinden önce kaybedilmesi ileride ortodontik problemlere yol açabilmektedir.

ÇOCUĞUM DÜNYAYA GELMEDEN ÖNCE HAMİLELİK SIRASINDA FLOR ALMALI MI?

Eğer içme suyunuzda yeterli flor varsa ek flor kullanmanız gereksizdir. Gelişmekte olan bebeğiniz açısından hamilelik sırasında flor tabletleri almanın bebeğin dişlerini güçlendirdiği ya da ileriki yaşamında çürük olmasını engellediği yönünde herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. 

ORTODONTİK APAREYLER DİŞİME ZARAR VERİR Mİ?

Dişleriniz tedavi sırasında iyi bakım görmezlerse zarar görebilirler. Apareylerin kendileri hasar vermemekle birlikte zayıf temizleme ve şekerli içecekler kalıcı hasar bırakırlar.

Braketler ve tellerin arasına yiyecek kaçtığından plak oluşumu normalden daha hızlıdır. Bu yüzden dişlerin iyice temizlenmeleri gerekir.

ORTODONTİK TELLER TAKILDIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Dişlerinize teller takıldıktan sonra, dikkat etmeniz gereken en önemli şey ağız temizliği ve yenilen gıdalara özen gösterilmesidir. Şekerli, asitli, yapışkan ve sert gıdalardan kaçınılmalıdır.

ORTODONTİ TEDAVİSİ SIRASINDA DİŞLERDE AĞRI VE HASSASİYET OLUR MU?

Tellerin takıldığı ilk günlerde dudakların ve yanakların iç yüzeylerinde hafif tahriş ve dişlerde çiğneme sırasında ağrı olabilir. Fakat bu şikâyetler en az 1 hafta içerisinde geçmekte hatta birçok hasta ağzında tel olduğunu bile unutmaktadır.