Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Diş Tedavisi ve Sonrası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Diş Tedavisi ve Sonrası ile İlgili Sık Sorulan Sorular

DİŞİM AĞRIYOR NE YAPMALIYIM ?
Dişinizin ağrıyor olması büyük bir olasılıkla diş sinirinin (pulpa) iltihaplanmasına bağlıdır. Bazı durumlarda, bu iltihap diş ile sınırlı kalmayıp, dişi çevreleyen dokulara da yayılabilir. Bu durumda dişte; sadece dururken değil, üzerine basıldığında da ağrı olacaktır. Sürekli, ağrıyan bir dişe yapılabilecek başlıca tedavi “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.

DİŞİMDE SOĞUK VE SICAĞA KARŞI ÇOK DUYARLILIK VAR NE YAPMALIYIM?
Dişte soğuk sıcak hassasiyeti sadece anlık bir hassasiyet şeklinde ve hemen geçiyor ise, bu durumda dişin siniri iltihaplanmaya yeni başlıyor demektir. Bu aşamada çürük temizlenerek yapılacak bir dolgu ile dişin korunması mümkündür. Soğuk veya sıcak bir uyaran ile başlayan ağrı, hemen geçmeyip, birkaç dakika devam ediyor veya büyük bir ağrıya neden oluyorsa, bu durumda; yapılması gereken tedavi “Kanal Tedavisi”dir . Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.

SICAK İÇECEKLER AĞRIMI ARTTIRIYOR SOĞUK AZALTIYOR NE YAPMALIYIM?
Sıcak içeceklerin ağrıyı başlatıp soğuk içeceklerin dindirmesi dişin sinirinin (pulpa) iltihaplandığını gösterir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.

DİŞİMİN ÜZERİNE BASAMIYORUM SANKİ YÜKSELMİŞ GİBİ NE YAPMALIYIM?
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.

DİŞİM KIRILDI NE YAPMALIYIM?
Böyle bir durumda ilk yapılması gereken iş hemen bir diş hekimine veya Endodontiste başvurmak gereklidir. Kırık diş parçanızı da yanınızda götürmeniz yararlıdır. Bazı durumlarda kırık parçanın geçici veya kalıcı olarak yerine yapıştırılması mümkün olabilmektedir. Diş kırığı ile tedaviye başlanması arasında geçen süre uzadıkça tedavinin başarısı o oranda azalacaktır.

DİŞ ETİMDE BİR ŞİŞLİK VAR NE YAPMALIYIM?
Diş etinizdeki şişlik, dişin kökünden yada dişi çevreleyen periodontal dokudan kaynaklanan bir apsenin oluştuğunu veya oluşmaya başladığının göstergesidir. Bu durumda kendi kendinize herhangi bir ilaç almadan, hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz.

ÖNCEDEN KANAL TEDAVİSİ GÖREN DİŞİMDEN HİÇ RAHAT DEĞİLİM NE YAPMALIYIM?
Öncelikli olarak rahatsızlık başka bir dişten kaynaklanıyor olabilir. Bunu ancak bir hekim, röntgen çekerek anlayabilir. Bunun dışında; rahatsızlığınızın nedeni: önceden yapılan tedavinizin başarısız olması da olabilir. Bu durumda yapılması gereken şey bir diş hekimine veya Endodontiste gitmenizdir. Büyük bir olasılıkla yapılacak yeni bir kanal tedavisi ile şikayetleriniz tamamen geçecektir. Bazı durumlarda kanal tedavisi olanaksız hale gelebilir bu durumda bir kök ucu ameliyatı (Apikal rezeksiyon) ile dişiniz sağlığına kavuşabilir. Dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olup tüm bu girişimlerin başarısız olduğu çok az durumda gerekli olabilir.

KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞİMİ NE KADAR SÜREYLE KULLANABİLİRİM?
Kanal tedavisi yapılan dişiniz kırılmadıkça, yeniden çürümedikçe bir ömür boyu kullanabilirsiniz. Kanal tedavili dişler, ağrıyı algılamadığı için, periyodik olarak (en az altı ayda bir )hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir .

YÜZÜM ÇOK ŞİŞTİ NE YAPMALIYIM?
Yüzünüzün şişmiş olması dişlerinizden bir veya birkaçında apse oluştuğunun göstergesidir. Böyle bir durumda kesinlikle kendi başınıza antibiyotik kullanmayınız. Acilen bir diş hekimine veya Endodontiste gidiniz. Apse tedavisinde antibiyotik tek başına kesinlikle yeterli değildir. Buna ek olarak apsenin mutlaka hekim tarafından boşaltılması gerekir . İyi tedavi edilmeyen bir apsenin pek çok komplikasyona neden olabileceğini unutmayınız

DİŞETİMDE ZAMAN ZAMAN ÇIKAN VE İÇİNDEN İLTİHAP GELEN KÜÇÜK BİR ŞİŞLİK VAR NE YAPMALIYIM?
Bu şişliğe fistül adı verilir . Bunun anlamı bu fistülün yakınında kökü iltihaplı bir dişinizin olduğudur. Dişinizde ağrı olmayışına kesinlikle aldanmayınız.Bu iltihap daha ileri problemlere neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken şey bir diş hekimine veya Endodontiste gitmenizdir. Alınacak bir röntgen ile iltihabın hangi dişte olduğu anlaşılır ve tedaviden sonra bu diş iyileşir.

KANAL TEDAVİSİ OLMAM GEREKTİĞİ SÖYLENDİ NE YAPMALIYIM?
Dişinizin çekimine alternatif olabilecek tek tedavi, kanal tedavisidir .Eğer dişinizi korumak istiyorsanız Hiç zaman yitirmeden bir endodontiste başvurunuz .

DİŞİMİN KÖKÜNDE KİST OLDUĞU SÖYLENDİ NE YAPMALIYIM?
Diş köklerindeki kistler ikiye ayrılır. Bir kısmı sadece cerrahi olarak tedavi edilebilir. Büyük bir çoğunluğu ise kanal tedavisi ile iyileşebilir. Bu durumda öncelikli olarak bir endodontist’ten görüş almak çok yararlı olacaktır. Endodontist gerek görürse cerrahi müdaheleyi kendi yapar veya sizi bir çene cerrahına yönlendirir.

BİR ENDODONTİSTE GİTMEM SÖYLENDİ ENDODONTİST NEDİR?
Endodontist beş yıllık diş hekimliği eğitimini tamamlayıp diş hekimi ünvanı aldıktan sonra, yine en az beş yıl süreyle kanal tedavisi konusunda eğitim gören ve pek çok zor ve özel vakayı tedavi edebilen uzmanlara verilen isimdir. Endodontistler alanları ile ilgili bir konuda, doktora tezi hazırlayıp bir bilimsel jüri karşısında tez savunmalarını yaptıktan sonra bu ünvanı alabilirler .

KANAL TEDAVİSİ YAPILIRKEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?
Kanal tedavisi bir cerrahi müdahaledir. Bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi sterilizasyona büyük bir önem verilmelidir. Kullanılan aletler mutlaka otoklavdan geçirilmiş olmalıdır. Ayrıca kanal tedavisi sırasında hastanın dişine mutlaka rubber dam adı verilen lastik örtü ile diş ağızdan ayrılmalıdır. Bu yapılmadığı takdirde hasta küçük kanal aletlerini yutabilir. Kullanılan solüsyonlar ağız içine dökülebilir. Bu nedenle kanal tedavisi yapacak hekim çok özel durumlar dışında rubber dam takmak zorundadır. Bunu hekiminize mutlaka sorunuz ve kullanılmasını talep ediniz.

ŞEKER HASTASIYIM, KALP HASTASIYIM, KANAL TEDAVİSİ OLABİLİR MİYİM?
Her hasta kanal tedavisi olabilir sadece bazı durumlarda tedavi öncesi önlemler almak gerekebilir bu nedenle hasta başlangıçta tüm genel sağlık durumunu hekimine açıklıkla anlatmalı doğru bilgi vermelidir. Hastanın anlattıkları bir mesleki sırıdır ve asla bir başkasına anlatılmaz .

KANAL TEDAVİSİ HER DURUMDA BAŞARILI OLURMU OLMADIĞI TAKDİRDE NE YAPABİLİRİM?
Kanal tedavisinde başarı oranı 90-95% civarındadır. Başarıda dişin durumu hastanın genel sağlık durumu ve ağız hijyenine dikkat edip etmemesi kadar hekimin deneyim ve ekipmanı de önemli rol oynar. Ancak bütün tıbbi müdahalelerde olduğu gibi az da olsa başarısızlık söz konusu olabilir. Bu durumda tedavi yenilenebilir veya cerrahi bir yöntem kullanılabilir. Ama bu olasılık çok düşüktür.

HER TÜRLÜ KANAL TEDAVİSİ HER HEKİM TARAFINDAN YAPILABİLİR Mİ?
Bir çok dişin kanal tedavisi pratisyen diş hekimleri tarafından yapılabilir. Ancak özellikle, çok köklü dişlerin ve kök ucunda lezyon bulunan dişlerin tedavilerinin bir endodontist tarafından yapılması çok daha sağlıklı olacaktır. Diş hekimlerinin böyle kritik işler için hastayı bir Endodontiste yönlendirmeleri gerekir.

KANAL TEDAVİSİ OLURKEN ORTAYA BAZI KOMPLİKASYONLAR ÇIKABİLİRMİ, RİSK VAR MI?
Diş hekimliğindeki bütün işlemler gibi kanal tedavisinde de bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Önemli olan hekimin bu komplikasyonları önlemeye yönelik önlemler alması ve istenmeden ortaya çıkabilen bu durumlarda ne yapacağını biliyor olmasıdır. Şayet kanal tedavisi sırasında Lastik örtü takılmazsa hasta kanal aletlerini yutabilir. Olası komplikasyonlar :

» Kanal aletlerinin hastanın solunum veya sindirim yoluna kaçması,
» Kanal aletinin dişin içinde kırılması,
» Kanal dolgusunun kök dışına taşması,
» Dişin delinmesi,
» Dişin kırılmasıdır.

Alınacak tüm tedbirlere rağmen bazen böyle komplikasyonlar ortaya çıkabilir bu durumda hekim hastasına durumu açıklamalı ve izlenecek yola birlikte karar verilmelidir. Bazı durumlarda bir Endodonti uzmanı bu komplikasyonları tedavi edebilir .