Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Çocuk Dişleri ve Ortodonti

Çocuk Dişleri ve Ortodonti

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİ ÇÜRÜK NE YAPMALIYIM?
Süt dişleri fonksiyon ve daimi dişlere rehberlik etmeleri açısından önemlidir. Düşme zamanı gelene kadar ağızda bulunmaları, daimi dişlerin daha sağlıklı biçimde sürmelerine yardımcı olacaktır. Düşme zamanı gelmemiş çürük süt dişleri mutlaka tedavi edilmelidir.

ÇOCUKLARDA DİŞ ÇÜRÜKLERİ ÖNLENEBİLİR Mİ? 
Flor bileşikleri dişlerin gelişmekte olduğu dönemde ya da dişler ağızda görüldükten sonra uygulandıklarında dişin yapısına girerek çürüğe karşı daha dayanıklı bir yapı oluşmasını sağlar. Diş çürüğünü önlemek amacıyla kullanılan bir başka yöntem de dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girintilerin dişhekimi tarafından fissür örtücü adı verilen maddelerle kapatılmasıdır.

ÇOCUĞUMUN SÜT DİŞLERİ BİR TÜRLÜ DÜŞMÜYOR NE YAPMALIYIM?
Çocuk dişlerinin zamanından önce veya sonra düşmesi ciddi ortodontik problemlere neden olabilir . Bu nedenle çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Bir diş, zamanı geldiği halde düşmediyse, bir röntgen alınır ve hekim gerekli görürse alttan gelen daimi dişe yol açmak için bu süt dişini çekebilir.

ÇOCUĞUMUN DAİMİ DİŞLERİ BİR TÜRLÜ ÇIKMADI NE YAPMALIYIM?
Bu bazen bir gelişim bozukluğunun belirtisi olabilir bu durumlarda mutlaka hekim bir röntgen çekerek bu durumu değerlendirir. Normalde çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir.

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİ EĞRİ VEYA ARKA ARKAYA ÇIKIYOR NE YAPMALIYIM?
Bu bir ortodontik bozukluğun belirtisi olabilir. Mutlaka çocuğun bir uzman tarafından muayene edilip, sorunun derecesi ve tedavi gereksinimi değerlendirilmelidir.

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİNDE RENKLEŞMELER VAR NE YAPMALIYIM?
Çocuk dişlerindeki renkleşmeler genellikle dışsal nedenlere dayanır . Özellikle dişlerin ete yakın kısımlarında görülen siyah çizgiler bazı ilaçların etkisiyle oluşabilir. Çok fazla endişelenmey gerek yoktur ama yine de bir diş hekiminin görmesi yararlı olacaktır.

ÇOCUĞUMA ORTODONTİK TEDAVİ GEREKİYOR MU?
Normalde çocuklar altı yaşından itibaren düzenli bir şekilde hekim kontrolünde olmalı ve diş gelişimleri hekim tarafından düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Her şey yolunda görülse bile dişlerde sadece şekilsel değil, dizilim sorunları da olabilir . Bu nedenle her çocuğun en az bir kez bir ortodontist tarafından muayene edilmesi yararlı olacaktır. Hele dişlerde çapraşıklık yer değiştirmeler var ise mutlaka bir ortodontist ile görüşülmelidir.

ORTODONTİK TEDAVİ NE ZAMAN YAPILMALI? 
Ortodontik problemler iki nedenle ortaya çıkar. Bunlardan biri iskeletsel bozukluklardır (Örneğin alt çenenin üst çeneye göre önde konumlanması ) bu tür bozukluklar ancak çok küçük yaşlarda düzeltilebilir. Belirli bir yaştan sonra bu bozukluklar ortodontik olarak düzeltilemez. Gelişmekte olan çocuğunuz ortodontik kontrol yaşı, daimi dişlerin sürmeye başladığı 6-7 yaşları olmalıdır. Herhangi bir tedavi yapılmasa da klinik muayene ve röntgen incelemesi ile ileri oluşabilecek daha büyük problemler engellenebilir. İkinci tip problem dişsel bozukluklardır bu tip problemler hayatın her aşamasında tedavi edilebilir ancak en uygun zaman 12 yaş civarıdır.

ORTODONTİK TEDAVİ BAŞARILI OLUR MU?
Bir uzman ortodontist tarafından yapılan ve hastanın benimseyerek hekimin önerilerini uyguladığı durumlarda; ortodontik tedaviden