Bağdat Cd. Tekül Apt. No:181 Kat:4 D:10 Çiftehavuzlar- Kadıköy / İSTANBUL

Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler

Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler

DİŞİME DARBE GELDİ VE DİŞİM YERİNDEN ÇIKTI NE YAPMALIYIM?

Böyle bir durumda ilk yapılması gereken iş hemen bir diş hekimine başvurmak olmalıdır. Yerinden çıkan diş, yutulmamasına dikkat edilerek yanak içinde saklanarak diş hekimine ulaştırılmalıdır. Geçirilen travma ile tedaviye başlanması arasında geçen süre uzadıkça tedavinin başarısı o oranda azalacaktır.

 

ÇENEME DARBE GELDİ AĞZIMI KAPATAMIYORUM NE YAPMALIYIM?

Ağzınızı kapatamama durumu çene kırığından kaynaklanabilir. Hemen bir çene cerrahına başvurup, gerekli radyolojik ve klinik muayene yapılmalıdır.

 

KAZA GEÇİRDİM VEYA DARBE GELDİ DİŞİM KIRILDI NE YAPMALIYIM?

Böyle bir durumda ilk yapılması gereken iş hemen bir diş hekimine veya Endodontiste başvurmak gereklidir. Kırık diş parçanızı da yanınızda götürmeniz yararlıdır.

 

Bazı durumlarda kırık parçanın geçici veya kalıcı olarak yerine yapıştırılması mümkün olabilmektedir. Diş kırığı ile tedaviye başlanması arasında geçen süre uzadıkça tedavinin başarısı o oranda azalacaktır.

 

YÜZÜM ÇOK FAZLA ŞİŞTİ, ATEŞİM YÜKSELDİ VE TİTREME VAR NE YAPMALIYIM?

Bu belirtiler diş apsesinin ileri derecede enfekte olduğunu ve vücüda yayılmakta olduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka uzman bir hekime veya büyük bir sağlık kuruluşluna gitmek gereklidir . Kendi başınıza asla antibiyotik almayınız.hatalı ilaç kullanımı tedaviyi çok güçleştirebilir. Eğer iyi bir tedavi yapılmazsa, ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşma olasılığınız çok yüksek demektir .

 

DİŞİM ÇOK AĞRIYOR, KESİNLİKLE DİLİMLE BİLE DOKUNAMIYORUM. NE YAPMALIYIM?

Bu hastaya çok rahatsızlık veren bir durumdur . Bunun anlamı diş enfeksiyonunun kök ucu dışına yayıldığıdır. Bu durumda mutlaka diş hekimine başvurmak gereklidir .

 

Yapılacak acil müdahele ile şikayetler büyük ölçüde azalacak ve kısa sürede geçecektir. Hekim gerekli görürse antibiyotik verebilir. Kendiliğinizden antibiyotik kesinlikle almayınız .

 

DİŞİME ÇOK SERT BİR DARBE GELDİ AMA DİŞİM SAĞLAM. NE YAPMALIYIM?

Darbe alan bir dişin sağlam olması dişte bir sorun olmadığı anlamına gelmez. Büyük bir olasılıkla bu darbe dişin sinirlerinin kopmasına neden olur ve diş canlılığını kaybeder. Bir süre sonra diş renk değiştirmeye başlar . Tedavi edilmezse apse yapabilir.

 

Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken şey diş hekimine veya bir endodontiste gitmektir . Gideceğiniz hekim dişi muayene eder ve takip altına alır . Sinirler koptuysa dişe kanal tedavisi yapmak gerekebilir.

 

DİŞİME ÇOK SERT BİR DARBE GELDİ, DİŞİM SAĞLAM AMA BİR MİKTAR DİŞ ETİNE GÖMÜLDÜ VEYA DİŞ ETİNDEN YÜKSELDİ. NE YAPMALIYIM?

Böyle bir durumda en hızlı bir şekilde diş hekimine başvurmak gereklidir.Diş yerinden yükseldiyse, ilk yapacağınız şey; parmağınızla ittirerek dişi yerine yerleştirmektir . Kazadan sonra bu işlem ne kadar kısa sürede yapılırsa, dişin yerine yerleşmesi şansı o derecede yüksek olur. Bu durumlarda diş hekimi veya Endodontist’in dişinize büyük bir olasılıkla kanal tedavisi yapması gerekecektir.